05.02.2015

Muffiny owsiane

Dziś będzie tylko krótko i muffinkowo.
Dopiero niedawno odkryłam płatki owsiane i ich milion zastosowań. A,że muffiny robi się mega szybko i chyba nie da się ich zepsuć padło właśnie na muffiny owsiane z żurawiną i rodzynkami. A, że mamy ostatnio sporo gości, bo wszyscy chcą obejrzeć Kluchy to takie przepisy stają się moimi best friendami.





Tu przepis:

SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • pół szklanki cukru 
SKŁADNIKI MOKRE:
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce, a w drugiej te mokre. Mokre wlewamy do suchych i szybko mieszamy do połączenia składników. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut  w 180 stopniach. I gotowe!


2 komentarze:

  1. Zobaczyłam, upiekłam, zjadłam 😁 Oczywiście z aktywnym współudziałem rodzinki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń